NaStyku.pl

Ekologiczne barwniki do jajek. Składniki do ich wykonania na pewno masz w domu!

Bazą do wykonania ekologicznych barwników do jajek są warzywa, owoce i przyprawy. To ciekawa alternatywa dla barwników kupowanych w sklepie, a kolorowanie jajek w taki sposób przyniesie wiele radości szczególnie naszym pociechom.
fot. Pixabay
fot. Pixabay

Do kolorowania ekologicznymi barwnikami należy wybrać jaja o jasnej skorupce. To jak intensywny będzie kolor zależy również od tego, jak długo jajko będzie zanurzone w barwniku. Należy również pamiętać, że im więcej naturalnego składnika dodamy, tym intensywniejszy kolor będzie miała nasza pisanka. 

Lista składników, które w natrualny sposób zabarwią skorupkę jaja: 

Cebula barwienie jajek w cebuli to najpopularniejszy sposób, z którego chętnie korzystały nasze babcie. Wykorzystujemy łuski cebuli - zabarwiają jajka na złoto-brązowy kolor. Jajka wkładamy do zimnej wody z cebulą i gotujemy. Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utwala uzyskany kolor. Możemy wykorzystać także czerwoną cebulę.

Kurkuma, carry przyprawy te zabarwią jajka na złoty kolor. Na litr wody wsypujemy 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego. Wcześniej ugotowane jajka wkładamy do wywaru i pozostawiamy tak na około 3 godziny (a nawet dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardzo intensywny kolor). 

Marchew i dynia zabarwiają jajka ma pomarańczowo. Aby uzyskać tę barw, jajka należy ugotować w wywarze z któregoś z tych warzyw (z dodatkiem łyżki octu) - ścieramy je na tarce, gotujemy razem z jajkami.

Czerwona kapusta zabarwi jajka na kolor niebieski lub fioletowy. 1 małą główkę kapusty kroimy i zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Wywar odcedzamy, dodajemy 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli, wkładamy do niego ugotowane jajka – w zależności od tego, jak długo będą „leżakować”, to kolor będzie bardziej intensywny. Na fioletowo zabarwia także wywar z jagód i borówek. 

Buraki zabarwią jajka na różowo-fioletowy kolor. 2 buraki kroimy w plastry i zalewamy litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli. Do wywaru wkładamy surowe jajka i gotujemy. Jajka po ugotowaniu mogą "poleżeć" jeszcze w wywarze.

Szpinak zabarwi jajka na zielono. Ze świeżego, posiekanego szpinaku gotujemy wywar - dodajemy też 2 łyżki octu. Później wkładamy do niego ugotowane już jajka (leżakują w wywarze aż nabiorą odpowiedniego koloru). Na zielono zabarwi także młoda trawa, pietruszka oraz pokrzywa. 

Na koniec zabarwioną skorupkę jaj warto posmarować olejem lub oliwą z oliwą by nabrały połysku. 

 

 

Aktualna ocena: 0,0/5
Oceń zdjęcie:
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym jeszcze nie napisaliśmy? Pisz na adres e-mail: lub daj znać nam na Facebooku.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

fot. KPP Lubań

Policjanci wspólnie z KAS zabezpieczyli nielegalny alkohol i papierosy

Życie
czwartek, 18 kwietnia 2024, 08:52
ubańscy policjanci wspólnie z funkcjonariuszami Dolnośląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) Oddział w Zgorzelcu zabezpieczyli 11 litrów alkoholu, około 2 kg krajanki tytoniowej oraz 150 sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzy.

Zobacz również