Do kolorowania ekologicznymi barwnikami należy wybrać jaja o jasnej skorupce. To jak intensywny będzie kolor zależy również od tego, jak długo jajko będzie zanurzone w barwniku. Należy również pamiętać, że im więcej naturalnego składnika dodamy, tym intensywniejszy kolor będzie miała nasza pisanka.
Lista składników, które w natrualny sposób zabarwią skorupkę jaja:
Cebula barwienie jajek w cebuli to najpopularniejszy sposób, z którego chętnie korzystały nasze babcie. Wykorzystujemy łuski cebuli - zabarwiają jajka na złoto-brązowy kolor. Jajka wkładamy do zimnej wody z cebulą i gotujemy. Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utwala uzyskany kolor. Możemy wykorzystać także czerwoną cebulę.
Kurkuma, carry przyprawy te zabarwią jajka na złoty kolor. Na litr wody wsypujemy 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego. Wcześniej ugotowane jajka wkładamy do wywaru i pozostawiamy tak na około 3 godziny (a nawet dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardzo intensywny kolor).
Marchew i dynia zabarwiają jajka ma pomarańczowo. Aby uzyskać tę barw, jajka należy ugotować w wywarze z któregoś z tych warzyw (z dodatkiem łyżki octu) - ścieramy je na tarce, gotujemy razem z jajkami.
Czerwona kapusta zabarwi jajka na kolor niebieski lub fioletowy. 1 małą główkę kapusty kroimy i zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Wywar odcedzamy, dodajemy 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli, wkładamy do niego ugotowane jajka – w zależności od tego, jak długo będą „leżakować”, to kolor będzie bardziej intensywny. Na fioletowo zabarwia także wywar z jagód i borówek.
Buraki zabarwią jajka na różowo-fioletowy kolor. 2 buraki kroimy w plastry i zalewamy litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli. Do wywaru wkładamy surowe jajka i gotujemy. Jajka po ugotowaniu mogą "poleżeć" jeszcze w wywarze.
Szpinak zabarwi jajka na zielono. Ze świeżego, posiekanego szpinaku gotujemy wywar - dodajemy też 2 łyżki octu. Później wkładamy do niego ugotowane już jajka (leżakują w wywarze aż nabiorą odpowiedniego koloru). Na zielono zabarwi także młoda trawa, pietruszka oraz pokrzywa.
Na koniec zabarwioną skorupkę jaj warto posmarować olejem lub oliwą z oliwą by nabrały połysku.