NaStyku.pl

Pączek na szczęście!

Dzisiaj królują pączki i faworki. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To dzień, w którym nie liczy się kalorii. Zgodnie z tradycją pączki są dziś obowiązkowe. By zapewnić sobie powodzenie, należy zjeść przynajmniej jednego…
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła.

Tłusty czwartek w tradycji chrześcijańskiej jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem, który rozpoczyna się w Środę Popielcową. Otwiera ostatni tydzień karnawału. Chętnie kultywowanym zwyczajem tłustego czwartku jest jedzenie pączków i faworków zwanych też chrustami. W ten dzień zwyczajowo można objadać się do woli. Data tłustego czwartku jest ruchoma i zależy od daty Wielkanocy. W tym roku przypadł dość wcześnie (8 lutego), za to w 2019 r. tłusty czwartek będziemy obchodzić dopiero 28 lutego.

Korzenie tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie polegało głównie na jedzeniu tłustych potraw (szczególnie mięs) i picu wina. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień. Później tradycja uległa zmianie, a najważniejszym smakołykiem spożywanym w tym dniu stał się pączek. Jednak nie taki sam jak teraz… Był wypełniony mięsem, słoniną i boczkiem.

Słodka wersja pączków pojawiła się w Polsce około XVI wieku. I też wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek lub migdał. Wierzono, że osoby, które znajdą w smakołyku taką niespodzianką będą cieszyły się dostatkiem i powodzeniem.

Obecnie ustawiamy się w kolejce po lukrowane pączki i posypane cukrem pudem faworki. Jednak nie ma nic lepszego niż własnoręcznie usmażone, niewielkie pączki, nadziane domową konfiturą.

Przepis na pączki:

  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • olejek śmietankowy/pomarańczowy
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • smalec lub olej
  • do posypania cukier puder
  • marmolada, konfitura lub bita śmietana

 Wykonanie pączków:

Cukier i drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i zagnieść z 1/3 mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodaj resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiaj aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawaj niewielkie kawałki, nakładaj konfiturę i formuj lekko spłaszczone kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką). Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż w nim pączki na złoty kolor. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis na faworki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżka octu (może być spirytus)
  • smalec lub olej do pieczenia
  • cukier puder na posypkę

 Wykonanie faworków/chrustów:

Wymieszaj masło i śmietanę, dodaj mąkę, żółtka jaj i ocet lub spirytus. Masę wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Takie ciasto cienko rozwałkuj i potnij na pasy szerokości 3 centymetrów, a następnie ucinaj ukośnie, co ok. 10 cm. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.

W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Aktualna ocena: 0,0/5
Oceń zdjęcie:
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym jeszcze nie napisaliśmy? Pisz na adres e-mail: lub daj znać nam na Facebooku.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również