NaStyku.pl

Jesienna dieta dla seniora

Jesień to piękna, kolorowa pora roku, która w Polsce otwiera sezon na aromatyczne, ciepłe dania. Posiłki powinny być wzbogacone w witaminę C, a także cynk, który wspiera układ immunologiczny, krwionośny, nerwowy, a także kostny.
fot. zdjęcie ilustracyjne
fot. zdjęcie ilustracyjne

Co powinno znaleźć się w jesiennej diecie?

Wspomniana wcześniej witamina C hamuje namnażanie się wirusów, wspiera cały układ odpornościowy. Można znaleźć ją w papryce, brukselce, kapuście i brokułach. Te warzywa idealnie komponują się jako składniki codziennych posiłków. Brokuły czy brukselka świetnie smakują przygotowane na parze. Dużą dawkę naturalnej witaminy C można znaleźć także w owocach. Herbata z cytryną czy dodatkiem pomarańczy wzbogaci jej smak i dostarczy witamin. Można również sięgnąć po owoce mrożone – na przykład jagody i podawać je w formie smoothie. Cynk znajdziesz w dyni, która bez wątpienia jest symbolem jesieni. Można z niej zrobić puree i podać zamiast ziemniaków lub zblendować na zupę krem, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni. W diecie powinien znaleźć się również beta-karoten. Bogata w ten składnik jest marchew, a także jarmuż i szpinak. Te warzywa również świetnie sprawdzą się do przygotowania warzywnych koktajli.

W Rezydencji Senioralnej każdy z podopiecznych posiada jadłospis opracowany przez dietetyka klinicznego. Dzięki temu senior dostanie odpowiednio zbilansowane, wartościowe posiłki, przygotowane z pysznych, świeżych, regionalnych produktów. Dodatkowo podopieczni mogą pod okiem ogrodnika i w miarę swoich możliwości wykonywać drobne prace w szklarni. Własnoręcznie wyhodowane warzywa z pewnością smakują lepiej! Przygotowane przez profesjonalnego kucharza posiłki zachęcają swoim wyglądem i aromatem do jedzenia. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://www.rezydencja-senioralna.pl/dom-opieki-dolnoslaskie.html.

Dania mięsne i nabiał

Jesienią w diecie seniora nie powinno zabraknąć również zdrowych tłuszczów. Omega-3 wspierają układ odpornościowy. Można je znaleźć w rybach i olejach roślinnych. Lepiej zrezygnować z tłustych kiełbas czy boczku. Dania warto przyrządzać na parze lub w piekarniku. Dobrym sposobem jest również grillowanie. Jeżeli pogoda pozwoli, to warto ostatnie ciepłe dni spędzić na zewnątrz. W codziennej diecie seniora nie powinno również zabraknąć nabiału – jogurt naturalny czy kefir zawierają wapń i żywe kultury bakterii, które wzmacniają kości i układ odpornościowy. Przygotowanie zdrowego, zbilansowanego posiłku dla seniora jesienią, nie musi być trudne. Jeżeli stan zdrowia na to pozwala, możecie wspólnie ugotować coś dobrego. Takie spędzanie czasu będzie przyjemnością i umocni Wasze więzi!

Aktualna ocena: 0,0/5
Oceń zdjęcie:
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym jeszcze nie napisaliśmy? Pisz na adres e-mail: lub daj znać nam na Facebooku.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również