Dwutlenek siarki (E220) jest substancją konserwującą dodawaną do produktów spożywczych. Choć ogólnie uznawana jest za bezpieczną, może szkodzić zdrowiu w przypadku osób, które są na nią uczulone. Do tej samej grupy alergenów należą m.in. orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, soja i gorczyca. Spożycie przez osobę z nadwrażliwością może wywołać m.in.:
- objawy astmy,
- bóle brzucha,
- niedociśnienie,
- biegunkę,
- zmiany skórne.
Pieczarki wycofane z obrotu
W związku z potwierdzeniem przez badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej obecności dwutlenku siarki w jednej z partii marynowanych pieczarek, podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu wadliwej serii. Istnieje jednak ryzyko, że część konsumentów mogła już kupić marynowane pieczarki z alergenem. Dlatego GIS w swoim komunikacie przedstawił szczegółowe informacje, które pomogą sprawdzić ewentualne ryzyko. Jeżeli są zgodne z zamieszczonymi na etykiecie, należy wstrzymać się od ich zjedzenia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g
Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów
Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022
Jakie działania zostały podjęte?
Oprócz wycofania pieczarek z obrotu, Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z producentem starają się ustalić źródło występowania E220 w produkcie.
Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.