Woda stanowi 70 % powierzchni naszej planety z czego większa część to właśnie oceany i morza. 8 czerwca w Dniu Oceanów ludzie na całym świecie podejmują szereg działań związanych z ochroną środowiska morskiego i dzikiej przyrody z nim związanej.
Segreguj plastik by nie trafił do oceanu
Jednym z najpoważniejszych globalnych problemów dotyczących mórz i oceanów jest masowe gromadzenie się plastikowych odpadów, które dostają się do wód. Każdego roku wprowadzamy do środowiska morskiego niemal 10 milionów ton plastiku! Nasza nieodpowiedzialność objawia się wyrzucaniem wszelkiego rodzaju przedmiotów, począwszy od zwykłych plastikowych torebek ze sklepów, a skończywszy na zabawkach. Jednym z najbardziej znanym przykładów takiego "morskiego wysypiska" jest Wielki Plastikowy Wir Pacyfiku, który rozciąga się w północnej części Oceanu Spokojnego między Hawajami a Kalifornią, a jego szacowana masa wynosi prawie 3 miliony ton! Niestety, w wyniku obecności plastikowych odpadów w morzach i oceanach, każdego roku ginie ponad milion morskich ptaków oraz sto tysięcy morskich ssaków.
fot. Shutterstock
Ocean jest niezbędny do życia na naszej planecie
Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi. Wytwarzają większość dostępnego tlenu, którym oddychamy. Dostarczają nam pożywienie oraz są źródłem pracy dla kilkuset milionów ludzi na świecie. To także dom dla tysięcy różnych gatunków zwierząt morskich. Niestety kondycja naszych Oceanów jest zagrożona przez globalne ocieplenie i działalność człowieka – w tym przełowienie.
fot. Shutterstock
Jak mogę chronić oceany?
Aby chronić ekosystemy morskie nie trzeba wielkich czynów: wystarczy ograniczyć ilość zużywanego plastiku, ze starannością segregować śmieci, a podczas zakupów do sklepowego koszyka wrzucać produkty rybne i owoce morza z odpowiednim certyfikatem. Warto też zrezygnować z mrożonych filetów rybnych, wyskoprzetworzonych produktów rybnych np. paluszków rybnych, na rzecz zakupu świeżych i wędzonych ryb w całości. Dzięki temu możemy zapobiegać nie tylko przełowieniu, ale też marnowaniu żywności.