NaStyku.pl

Czy ser żółty jest zdrowy?

Sery żółte to produkty łatwo dostępne, które bez trudu można wkomponować w rozmaite potrawy. Czy są jednak zdrowym dodatkiem? Na co zwracać uwagę przy zakupie sera? I jak go przechowywać, aby jak najdłużej zachował swoje właściwości? Zapraszamy do lektury!

Ser żółty - zdrowy czy nie?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - sery żółte są zdrowe! Jest tak ze względu na wiele cennych składników (białko, kwasy tłuszczowe), witamin (A, B, D i K) i minerałów (wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź). Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej - układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie ser jest najważniejszym źródłem wapnia, który wzmacnia zęby, kości i paznokcie. Dzięki spożywaniu sera możemy uchronić się przed osteoporozą, ponieważ dobrze przyswajalny wapń znajdujący się w serze poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor. Jeżeli nadal zastanawiasz się, czy ser żółty jest zdrowy - już znasz odpowiedź! Jednak czy każdy nabiał ma tyle pozytywnych właściwości? Aby się przekonać, musisz czytać skład. W końcu chemiczny barwnik może popsuć smak nawet najzdrowszego produktu.

Dlaczego ser jest żółty?

Może nam się wydawać, że żółty, intensywny kolor sera wytwarzany jest w sposób chemiczny. Nie zawsze tak jest - uważnie czytając skład kupowanego produktu, szybko możemy się przekonać, jak wytwarzana jest dana barwa. Najbardziej naturalny barwnik występujący w serze to biksyna, znana także pod nazwą annato (E160b). Ten barwnik wytwarza się z nasion owoców arnoty właściwej - drzewa rosnącego w Ameryce Środkowej. Obecność tej substancji w żaden sposób nie wpływa na smak sera, widząc ją na opakowaniu, możemy mieć pewność, że wybrany ser składa się wyłącznie z naturalnych składników. Oczywiście w serach występują także składniki, których należy unikać. Należą do nich: tartrazyna, żółcień pomarańczowa, czerwień koszenilowa, błękit brylantowy, błękit patentowy czy fiolet metylowy. Warto więc sprawdzać etykiety i skład kupowanych przez nas produktów - czysta etykieta i brak chemicznych dodatków to recepta na zdrowy żółty ser.

Jak przechowywać ser żółty?

Aby ser na dłużej zachował swoje właściwości, trzeba go dobrze przechowywać. Nabiał oraz sery żółte najlepiej przechowywać w temperaturze od 0 do 10°C, najlepiej w górnych partiach lodówki, gdzie nie grozi im rozwój bakterii i wilgoć. Warto zostawić go w oryginalnym opakowaniu bądź w folii, aby uniknąć kontaktu sera z innymi produktami. Taki sposób przechowywania pomoże zachować w produkcie wszystko, co najlepsze. Czy ser żółty jest zdrowy? Dobrze przechowywany i z naturalnym składem - na pewno!

Aktualna ocena: 0,0/5
Oceń zdjęcie:
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym jeszcze nie napisaliśmy? Pisz na adres e-mail: lub daj znać nam na Facebooku.

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również